Besparen in het portiek Weblog

Nieuws uit het portiek

(Meer nieuws: zie 'Nieuws en Opinie' in het menu links).
 
Hier doen we o.a. verslag van de ervaringen met de energiemaatregelen in ons voorbeeldappartement. Maar ook ander relevant nieuws komt aan bod.
 
Heeft u zelf een (energie)nieuwtje? Heeft u zelf besparingsmaatregelen genomen in uw woning?
Of wilt u op de hoogte blijven van aanvullingen op deze website? Neem even contact op.

 
 
 
Door gezondheidsproblemen is het momenteel helaas niet mogelijk regelmatig nieuws te plaatsen.
De website blijft wel up to date, maar er worden nu geen nieuwe rubrieken gemaakt.

 
 

12 april 2014 Den Haag:
pompschakelaar Open dag voorbeeldwoningen en Groene Buren Markt

Weer een interessante open dag van het project 'Gluren bij je Groene Buren' is op 12 april, van 10:00 tot 14:00 uur. Je kunt komen kijken bij 16 woningen door de hele stad, allerlei info inwinnen, je vragen stellen en deelnemen aan infoworkshops.
Meer info op de speciale website 'Gluren bij je groene buren'.
 
De dag wordt afgesloten met de 'Gluren Groene BurenMarkt' bij Duurzaam Den Haag aan de Brouwersgracht 2, vanaf 12:00.
Je treft er experts op het gebied van duurzaamheid en subsidies, de voorbeeldbewoners en een minimarkt met leuke duurzame innovaties, biohapjes, drankjes en lekkere muziek van Ome Steef. Op de markt staan o.a. Passie voor Puur, het Hof van Wouw, Rosalie Ruardy, Mijn Cake en Wauw met duurzame producten en gezonde sapjes.
Meer info op de website.
 
 

9 november 2013: Open dag voorbeeldwoningen Den Haag

Deze tweede open dag in 2013 heeft een wat andere opzet. Negen nieuwe voorbeeldwoningen zijn zoals vanouds te bezichtigen. Maar niet alle 40 voorbeeldwoningen gaan deze open dag weer open. De activiteiten worden nu geconcentreerd in 11 woningen, waar alle zuinige bewoners bij elkaar komen en o.a. een aantal workshops gegeven worden voor de bezoekers.
Meer info op de speciale website 'Gluren bij je groene buren'.
 
 

Tercal verandert schakelfrequentie niet

10 oktober 2013 - Het enige bezwaar van de Tercal pompschakelaar voor vloer- en wandverwarming is dat de schakelaar in de zomer de pomp maar eens in de 14 dagen inschakelt. Namens vele belangstellenden heeft Econerd gevraagd of men dit niet wilde aanpassen door de pomp eens per dag in te schakelen.
De leverancier heeft nu laten weten deze wijziging niet door te voeren. Erg jammer. Veel potentiële kopers zullen nu toch een andere, minder goede pompschakelaar aanschaffen. Zie verder de test van pompschakelaars.
 
 

18 mei: Open dag voorbeeldwoningen Den Haag

Het is weer zo ver, tientallen mensen met energie-zuinige huizen nodigen u uit een kijkje te komen nemen op zaterdag 18 mei van 10:00 to 14:00. Ook wij doen weer mee!
Deze keer is er een speciale website: Gluren bij je groene buren waar u kunt kiezen uit wijken, soort maateregelen en fietsroutes op thema. Ook wijkinitiatieven zijn hier te vinden.
 
 

Week van de Duurzaamheid

De gemeente Den Haag organiseert van 13 tot en met 19 mei 2013 de Haagse Week van de Duurzaamheid. Onderdelen zijn o.a. de open dag van voorbeeldwoningen (zie hier boven), een stadsgesprek over duurzame ontwikkeling, een actie voor de juiste bandenspanning van uw autobanden (bespaart veel brandstof), het evenement 'Mooi Puur' over biologisch voedsel (zondag 19 mei op het Plein), enz. Meer denhaag.nl.
 
 
Duurzaam Den Haag

Centrum Duurzaan Den Haag van start

Den Haag, 6 mei 2013 - Vandaag openden burgemeester Van Aartsen en wethouder Baldewsingh het centrum 'Duurzaam Den Haag'.
In het centrum aan de Brouwersgracht 2 kunnen bewoners, bedrijven en instellingen allerlei dingen te weten komen over duurzaam wonen en werken.
 
De opening is ook het startsein voor de campagne 'Haagse Krach'. Doel van de campagne is het besparen van energie en het duurzaam opwekken van energie.
Meer info op duurzaamdenhaag.nl
 

Eindelijk: tweede test van pompschakelaars afgerond

pompschakelaar 29 januari 2013 - Na de eerste test besloten alle drie fabrikanten hun pompschakelaars te verbeteren en begon Econerd met een nieuwe test. Ook de laatste pompschakelaar, die te laat binnen kwam om afgelopen winter te testen, is nu getest.
Zie de resultaten.
 
 

10 nov: Open dag voorbeeldwoningen

Op 10 november is het weer open dag in 38 'voorbeeldwoningen' in Den Haag. U kunt daar kennismaken met allerlei manieren om energie te besparen in huis. De huizen zijn gewone woonhuizen, waar de bewoners al het nodige gedaan hebben om energie te besparen. Zij nodigen u uit om eens te komen kijken hoe energiebesparing in de dagelijkse praktijk nou werkt. U bent welkom tussen 10:00 en 14:00 uur.
 
De open dag is onderdeel van het project 'Duurzaam de wijk in' van de gemeente Den Haag.
U kunt meer info vinden op denhaag.nl. Door op het kaartje te klikken komt u op de echte kaart met alle voorbeeldwoningen. Ook wij doen mee! Langskomen? Bel even of kijk op het kaartje.
 
 

Website 'Zuinige Haagse Huizen' van start

website zuinigehaagsehuizen.nl Den Haag, 25 oktober 2012 - Vandaag lanceerde het Haags Milieucentrum (HMC) de nieuwe website www.zuinigehaagsehuizen.nl. Hier vinden huizenbezitters voorbeelden van energiebesparing in de bestaande (woning)bouw. De website werd officieel in gebruik genomen door (en ten huize van) Robert Sandbergen, actief lid van de organisatie Buurt Energie Statenkwartier.
 
Wattcher Tijdens deze bijeenkomst over- handigde Peter Willemse, beleidsmedewerker bij woning- corporatie Haag Wonen, 15 Wattchers aan directeur Frans van der Steen van het HMC.
Wattchers zijn verbruiksmeters voor elektriciteit, waarmee mensen eenvoudig het energieverbruik van huishoudelijke apparaten, lampen en dergelijke kunnen achterhalen. Eén van de Wattchers werd overhandigd aan de heer Sandbergen.
 
Hagenaars die hun energieverbruik willen meten, kunnen bij het HMC een Wattcher lenen.
 
 

Haagse Energiebeurs 2012

Op zondag 7 oktober wordt voor de tweede keer de Haagse Energiebeurs gehouden. U bent tussen 12:00 en 16:00 uur van harte welkom in het Stadhuis, Spui 70. Toegang is gratis.
Aan bod komen o.a. groene wanden en daken, bouwmaterialen, led-verlichting, zonne-energie en biologische voeding, u kunt oude kleding inleveren en het Repair-Café repareert kapotte apparatuur. Er zijn verschillende prijsvragen met als prijzen o.a. een elektrische scooter, een elektrische fiets en 100 euro reistegoed voor het OV. Meer info op de site van de gemeente.
 
 

PUR-schuim: niet doen

10 september 2012 - Recent kreeg Econerd zeer verontrustende informatie over vloerisolatie met PUR-schuim onder ogen. De pagina over vloerisolatie is dan ook uitgebreid met een speciaal hoofdstukje 'PUR-schuim: slecht idee'.
 
 

Open dag energiebesparende huizen

Op 23 juni 2012 wordt een eerste open dag georganiseerd van het project 'Duurzaam de wijk in' van de gemeente Den Haag. De bewoners van 38 huizen doen mee en laten o.a. hun buren zien hoe zij energie besparen in hun huis. Ook wij doen mee!
Meer info en een kaartje met de open huizen vindt u op denhaag.nl.
 
 

Rio+20 conferentie van start

20 juni 2012 - In 1992 vond de grootste VN-conferentie ooit plaats, de UNCED conferentie over milieu en ontwikkeling in het Braziliaanse Rio de Janeiro, ook wel 'Earth Summit' genoemd.. In die jaren van de vorige eeuw was de ongerustheid over het milieu en armoede in de wereld groot en de media hadden veel aandacht voor de conferentie. Ook Socia Media deed verslag via de toenmalige nieuwe media. Op de conferentie werd o.a. de bekende 'Agenda 21' opgesteld en het Kyoto klimaatverdrag voorbereid.
Tien jaar later (2002) was de Rio+10 conferentie in Johannesburg. De mediabelangstelling was veel minder en het waren voornamelijk 'alternatieve' media die er aandacht aan gaven, zoals het Joburgmedia project (database van de website werkt niet meer), een initiatief van Socia Media. Veel van wat bereikt was in 1992 werd in Johannesburg teruggedraaid.
 
logo En nu is er dan de Rio+20 conferentie, ook wel UNCSD genoemd, van 20 t/m 22 juni. De media-aandacht is minimaal, 'het is crisis'. Dat ook de crisis van het milieu groter is dat ooit en de armoede verre van opgelost, dreigt buiten beeld te blijven. U kunt in ieder geval u zelf informeren op de officiële Rio+20 website en via bijvoorbeeld Inter Press Service.
 
 
doorsnee

Haagse aardwarmtecentrale in bedrijf

Den Haag, 7 juni 2012 - Onder grote belangstelling opende prins Willem Alexander vandaag de nieuwe Haagse aardwarmtecentrale. Het project Aardwarmte Den Haag (uniek in Nederland) ging daarmee van start en levert warmte aan de eerste 300 woningen. Tot 2017 worden in Den Haag Zuidwest ongeveer 4.000 woningen en 20.000 m2 bedrijfsruimte aangesloten.
De centrale van het project staat in de keerlus van tramlijn 6, bij het ziekenhuis Leyenburg. Zaterdag 9 juni is daar van 10:00 tot 15:30 open dag (Zuidwoldestraat 1). Meer info op de website.
 

'Den Haag krijgt nieuwe energie'

wethouder Baldewsingh 17 april 2012 - Den Haag wil in 2040 een klimaatneutrale en betaalbare energievoorziening hebben. In 2020 moet de uitstoot van CO² al met 30% teruggedrongen zijn. Maar de gemeente geeft zelf aan dat zij dit doel niet alleen kan bereiken en vraagt steun en ideeën van bedrijven, bewoners en de politiek.
 
Een werkgroep, bestaande uit leden van de huidige vier collegepartijen (PvdA, VVD, D66 en CDA), twee oppositiepartijen (GroenLinks en Haagse Stadspartij), het bewonersinitiatief Vogelwijk Energiek en het Haags Milieucentrum speelt daarop in. Vandaag presenteerden zij het voorstel 'Den Haag krijgt nieuwe energie' aan duurzaamheidswethouder Baldewsingh.
 
de zaal Met dit voorstel wil men laten zien dat er partijoverstijgende steun bestaat voor extra investeringen in energiebesparing en nieuwe energiebronnen om de stad op termijn leefbaar en economisch vitaal te houden. De werkgroep volgt hiermee het voorbeeld van het landelijke initiatief 'Nederland krijgt nieuwe energie', wat in 2010 gepresenteerd werd door het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen.
 
Het huidige voorstel (download als PDF) is een tussenvoorstel en de werkgroep nodigt Haagse burgers, politici en experts uit inbreng te leveren. Neem contact op met het Haags Milieucentrum.
 
 

Pompschakelaars: de nieuwe test

23 maart 2012 - Erg veel nieuwsgierige mailtjes: waar blijft'ie, de nieuwe test van pompschakelaars? Helaas zorgde Boyd's plotselinge gezondheidsproblemen voor veel vertraging, maar twee nieuwe pompschakelaars zijn nu getest. De derde pompschakelaar, de nieuwe AmfraMatic, moet binnenkort arriveren, we hopen ook die z.s.m. te testen. Zie de testpagina.
 
 

Gemeente Den Haag geeft weer subsidie op zonnepanelen

15 maart 2012 - Den Haag geeft weer subsidie op zonnepanelen. De komende 4 jaar is bijna 2 miljoen euro beschikbaar. Voor de subsidieronde 2012 kunnen tot 1 mei 2012 aanvragen ingediend worden. Zowel bewoners als bedrijven kunnen subsidie aanvragen.
 
Bijzonder is de open inschrijving. Aanvragers krijgen geen vast percentage vergoed, maar geven zelf aan hoe veel vermogen ze installeren en welke bijdrage ze van de gemeente willen hebben. De aanvrager die de laagste bijdrage per Wattpiek vraagt, komt het eerst aan de beurt. Meer info op DenHaag.nl.
 
 

Energielabel moet per 1 jan. 2013

reparaie Februari 2012 - 'Zonder energielabel geen verkoop'. Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat minister Donner, vlak voor z'n vertrek, naar de kamer stuurde. Wordt het voorstel aangenomen, dan is het niet meer mogelijk een huis te verkopen zonder energielabel. De verkoper moet het energielabel overleggen bij de inschrijving van de akte.
 
De Vereniging Eigen Huis vindt dit een veel te zware sanctie. Ook de Raad van State vindt dat, omdat het huis feitelijk al verkocht zou kunnen zijn en dan pas deze 'aap uit de mouw' komt: Omdat de akte niet in de openbare registers kan worden ingeschreven, kan daardoor de verkoop feitelijk niet door gaan.
 
Econerd vindt dit een vreemde redenering. Allereerst zal een goede notaris je hiervoor natuurlijk al in een vroeg stadium waarschuwen. En hoe serieus ben je als verkoper bezig als je niet weet dat het al sinds 1 januari 2008 verplicht is een energielabel te overleggen? De makelaar kan wel zeggen dat het niet zo'n vaart loopt en je nog geen straf krijgt, maar die weet ook dat er al sinds 2010 een Europese wet is die feitelijk om sancties vraagt. En hoe serieus ben je bezig als koper als je niet naar het energielabel vraagt? Het verschil tussen een goed en een slecht label is al snel dubbele maandlasten voor de energie, dus je bent een struisvogel als je daar niet op let.
Als je dan bedenkt dat een energielabel voor een normale woning tussen de 130 en 225 euro kost, waar doen we dan eigenlijk moeilijk over?
 
 

Er komt weer wat vaart in!

12 februari 2012 - Na de operatie van 3 november bleek onverwacht een extra herstelperiode nodig van vele maanden. Maar Boyd wordt weer langzaam de oude en is gestart met de langverwachte tests van nieuwe pompschakelaars.
Geef u even op voor de maillijst om nieuws te ontvangen.
 
 

Onder het mes

3 november 2011 - Webmaster Boyd Noorda ondergaat vandaag een ingrijpende operatie en is daarom minimaal een week offline.
 
 
reparaie

Eerste Haags 'Repair Café'

11 oktober 2011 - In navolging van vele andere steden en dorpen heeft ook Den Haag nu een Repair Café. Als u terug gaat met een kapot artikel krijgt u in de winkel vaak te horen: "U kunt beter een nieuwe kopen". Maar dat kost geld, levert veel afval op en verspilt veel energie en grondstoffen.
Vaak is reparatie nog heel goed mogelijk! Dat laten de deskundige vrijwilligers van het Repair Café zien.
 
De bedoeling is dat het Haags Repair Café eens per maand gehouden wordt. Wilt u weten waar? Bent u zelf goed in repareren? Zie de webpagina van het Haags Repair Café.
 
groen dakwaterstofauto

De Haagse Energiebeurs 2011

Op zondag 2 oktober 2011 organiseerde de gemeente Den Haag in het Atrium van het stadhuis voor de eerste keer een consumentenbeurs op het gebied van duurzaam wonen, werken, vervoer, voeding en vrije tijd. Er waren veel standjes, demonstraties en lezingen, lekker eten, een mobiliteitsplein en kinderactiviteiten. Onbekend is nog of de beurs een vervolg krijgt in 2012.
Op de foto's: een zuinige waterstofauto en groene, isolerende dakbedekking.
 
 

3 nieuwe pompschakelaars!

30 september 2011 - Afgelopen mei kondigde de firma 2HEAT al aan dat we komend stookseizoen een vernieuwde pompschakelaar voor onze warmtemuur kunnen testen. In augustus kregen we bericht dat ook de Amframatic pompschakelaar herzien is. En vandaag volgde een telefoontje van de Firma Tercal dat ook zij een nieuwe pompschakelaar ontwikkeld hebben, die ons toegestuurd wordt om te testen.
 
Kortom: alle fabrikanten voelden zich aangesproken door onze test van pompschakelaars afgelopen winter en brengen een verbeterde versie op de markt. We gaan ze alle 3 weer testen!
 
 

Zomerpauze

30 juli 2011 - Wij zijn bezig met de eindspeurt van de verbouwing en ook de laatste energiemaatregelen uit ons oorspronkelijke plan worden nu gerealiseerd. Daarom: Tot de verwarming weer aan gaat is er even weinig te melden. Maar dan hebben we een boel nieuws! En komen er ook een aantal nieuwe ideeën aan bod.
Op de hoogte blijven? Stuur even een mailtje.
 
 

Verlaagde BTW voor verbouwing: uitloop tot 1 oktober

1 juni 2011 - De crisismaatregel waarbij de BTW op verbouwingen tot 1 juli verlaagd werd tot 6%, krijgt een uitloop. Het werk moet nu 1 oktober 2011 zijn opleverd en door de opdrachtgever aanvaard/betaald zijn. Voorwaarde blijft wel dat het werk voor 1 juli 2011 gestart moet zijn. "Vanaf 1 oktober is het loket echt gesloten", aldus staatssecretaris Weekers.
 
 

Pompschakelaars: wordt vervolgt!

7 mei 2011 - Vandaag werden wij gebeld door de firma 2HEAT, naar aanleiding van onze praktijktest met pompschakelaars. Goed nieuws: Mede naar aanleiding van onze bevindingen, wordt er gewerkt aan een nieuwe versie van de pompschakelaar.
Afgesproken is dat wij het komende stookseizoen de nieuwe pompschakelaar kunnen testen!
 

Pompschakelaars: Dat moet beter!

pompschakelaar 22 februari 2011 - Het nieuws liet even op zich wachten. Al in januari was er een nieuwe pagina gepland over de pompschakelaar voor de warmtemuur (of vloerverwarming). Een informatie- pagina over hoe je met een pompschakelaar de kers op de pudding kan zetten, door je vloerverwarming of warmtemuur zo comfortabel en zuinig mogelijk te laten werken.
Maar de eerste pompschakelaar die geplaatst werd, werkte helemaal niet goed in onze verwarmingsinstallatie. De tweede ook niet ...
Meer op de nieuwe pagina 'Pompschakelaars' >
 
 

Koelkast schoonmaken: ook de achterkant!

condesor schoonmaken 3 januari 2011 - De koelkast schoonmaken is belangrijk na een verbouwing en dan gaat het vooral om de achterkant. Maar ook bij het ontdooien is het een goede gewoonte de achterkant mee te nemen
 
Achter op de koelkast vinden we de 'condensor', een soort radiator of rooster waarmee de koelkast z'n warmte kwijt raakt. En die kan behoorlijk stoffig worden, omdat hier altijd lucht circuleert. Dat stof 'isoleert' feitelijk het metaal van de condensor, de lucht kan niet meer goed langs de condensor stromen. De koelkast doet er dus langer over om z'n warmte kwijt te raken, wat extra stroom kost.
 
Kortom: een klusje dat echt bij de grote schoonmaak hoort en duidelijk energie bespaart. En na een stoffige verbouwing, zoals bij ons, loont het ook dit
even te doen. Met het borsteltje van de stofzuiger
lukt het prima!
 
 

Energielabel nog geen succes

energielabel 22 december 2010 - Uit cijfers van het Agentschap NL (het energiebureau van het ministerie van Economische Zaken) en de verkoopcijfers van de makelaarsvereniging (NVM) blijkt dat nog slechts 20% van de koophuizen verkocht wordt met een Energielabel. Bij huurhuizen worden wel veel Energielabels verstrekt.
Het is al sinds 1 januari 2008 verplicht dat er een Energielabel beschikbaar is bij de verkoop van een huis. Maar er zijn nog geen sancties en als verkoper en koper het niet nodig vinden, wordt er zonder Energielabel verkocht.
 
De makelaarsvereniging denkt dat dit komt omdat je wel of niet 'verliefd' wordt op een huis en dan speelt energie geen belangrijke rol. Maar ik vrees dat de makelaars ook de hand in eigen boezem moeten steken. Ondanks de verplichting zijn het juist vaak de makelaars die mensen er op wijzen dat verkopen zonder Energielabel 'ook wel kan'.
Maar zeker voor kopers is dat wel struisvogelpolitiek. Waarom zou je bij een nieuwe ijskast of een nieuwe auto wel op het verbruik en het Energielabel letten en bij een huis niet? Het huis en de auto zijn de grootste energieverbruikers in een huishouden. En een auto kan je best eens een dagje laten staan. Maar de verwarming een dagje uit laten? ... Energieverbruik in huis gaat altijd door en hier energie besparen is de belangrijkste manier om het dagelijks leven goedkoper en milieuvriendelijker te maken.
Kopen zonder Energielabel is dus eigenlijk erg dom, maar ja, verliefd hè ...
 
Er is gelukkig ook goed nieuws over het Energielabel: Bij vergelijkbare huizen brengt een huis met een goed Energielabel nu al 3 tot 4% meer op. Dat betekent dat een goed geïsoleerd huis weinig tot geen last heeft van de dalende huizenprijzen in de huidige crisis en zelfs licht kan stijgen in prijs. Van isloleren, een HR-ketel plaatsen e.d. heb je dus niet alleen nu plezier, het is ook een waardeverhogende investering in je huis. En omdat de energieprijzen blijven stijgen, gaat dat steeds zwaarder tellen.
Ik ben geen financieel specialist, maar ik denk dat investeren in energiebesparing wel eens meer op kan leveren dan sparen of beleggen, zeker in deze tijden.
 

Klimaatconferentie toch redelijk succes

11 december 2010 - Tegen de verwachting in heeft is de klimaatconferentie in Cancún op de valreep toch resultaten opgeleverd. Dwarsliggers Japan, China en Amerika gingen uiteindelijk toch akkoord met de slotverklaring. Enkele afspraken: Er moet tot 2020 jaarlijks $100 biljoen beschikbaar komen om ontwikkelingslanden te helpen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Er komt een fonds om de ontbossing in ontwikkelingslanden tegen te gaan. En de ontwikkelde landen legden doelen vast voor de vermindering van broeikasgassen, maar de rapportage en controle moet nog geregeld worden.
 
Het doel is de temperatuurverhoging op aarde te beperken tot 2 graden. Bolivia stemde als enig land tegen, omdat de uitkomsten van de conferentie niet ver genoeg gaan. Volgens onderhandelaar Pablo Solon komt de overeenkomst neer op 13 tot 16% reductie in broeikasgassen en zal de temperatuur daardoor met meer dan 4 graden stijgen.
De volgende klimaatconferentie is in Zuid Afrika, van 28 november tot 9 december 2011.
 

Subsidiepot dubbelglas leeg

3 december 2010 - De 45 miljoen euro in het potje 'subsidieregeling isolatieglas' is opgebruikt. Meer dan 100.000 huishoudens vroegen subsidie aan. Oorspronkelijk konden mensen tot 31 december subsidie aanvragen, maar dat heeft dus geen zin meer.
 

Klimaatconferentie in Cancún van start

Cancún logo 29 november 2010 - Vandaag begon in het Mexicaanse Cancún een nieuwe VN-klimaatconferentie (29 nov. - 10 dec.), de opvolger van de conferentie in Kopenhagen vorig jaar. Ondanks de oproep van de VN zijn de verwachtingen helaas niet hooggespannen. En 'Europa', normaal gesproken een voortrekker op dit soort conferenties, lijkt nu al de afspraken van Kopenhagen (23 miljard om ontwikkelingslanden te helpen met de gevolgen van klimaatverandering) aan de laars te lappen.
Steeds vaker hoor je het geluid dat we niet moeten wachten op nationale overheden en hun internationale conferenties, maar dat lokale overheden, bedrijven en burgers zelf het voortouw moeten nemen. En voor dat laatste bent u op deze website natuurlijk aan het juiste adres!
Officiële conferentie website
Mexicaanse conferentie website
 

Nieuwe thermostaat

28 november 2010 - Vaak zijn het de kleine dingetjes die het doen, in dit geval zo'n ogenschijnlijk klein detail als je CV-thermostaat.
Zo bleek de thermostaat die hier al hing een simpele 'aan/uit' thermostaat te zijn, die alleen de ketel aan en uit zet. Maar onze ketel kan 'moduleren': Net als de meeste moderne ketels kan hij niet alleen voluit branden, maar ook met een kleine vlam als het huis al opgewarmd is en alleen op temperatuur moet blijven. Maar dan moet de thermostaat daar wel opdracht voor geven!
Dus hebben we vandaag de thermostaat vervangen door een 'modulerende thermostaat'. 2e hands natuurlijk, we houden van hergebruiken en geld besparen.
 
Zo'n modulerende thermostaat alleen kan al 5% energiebesparing opleveren, een heel goede investering dus. Dat komt omdat een laag brandende ketel, net als elke kachel, efficiënter is dan een ketel of kachel die voluit brandt. Net als een auto, plankgas kost veel meer energie dan rustig rijden.
Bovendien zorgt een modulerende thermostaat ook voor meer comfort: Geen hete en dan weer koude radiatoren, maar een gelijkmatige verwarming.
 

Dag van de Duurzaamheid

infomarkt 11 november 2010 - De Dag van de Duurzaamheid is een jaarlijkse, nationale dag, waarop door het hele land activiteiten georganiseerd worden. Het is een initiatief van Urgenda.
 
In Den Haag was er de 'Ontmoet en Groet Duurzaam Den Haag', een bijeenkomst met workshops, demonstraties en presentaties van duurzame producten en een infomarkt, in 'Het Magazijn' aan het Esperantoplein.
 
Vooral bedrijven op deze markt, waaruit blijkt dat duurzame ontwikkeling ook in het Haagse geen marginaal verschijnsel meer is. Helaas is het begrip 'duurzaam' wel verwaterd in de loop der jaren. Voor veel bedrijven is het idee van Cradle to Cradle (een soort super-hergebruik) al een hoog ideaal. Persoonlijk vind ik dat 'duurzame ontwikkeling' ook betekent dat je niet langer gelooft in het kinderlijke sprookje van de 'eeuwige economische groei' ...
Maar toch een leuke dag en hoe je het ook bekijkt, iedereen die er was heeft een belangrijk kenmerk gemeen: veel goede wil.
 
1e prijs Wethouder Baldewsingh kondigde een nieuwe subsidie aan voor innovatieve duurzame projecten. En de website Alles Duurzaam (een groene bedrijvengids, ook een Haags initiatief) deelde een duurzame prijs uit. De geneesmiddelen- en cosmeticafabrikant Weleda kreeg de 1e prijs voor het 'Duurzaamste merk van Nederland 2010'.
 
infomarkt De dag werd afgesloten met een netwerkborrel, waar de dagvoorzitter de mensen verleidde tot wat leuke netwerkspelletjes.
Op het eind werd 'netwerken' wel heel letterlijk genomen: Met een spervuur van grote bollen wol werd er een netwerk gespannen over alle aanwezigen.
 
Duurzame buren

Duurzame buren

26 oktober 2010 - Vandaag ingeschreven bij de nieuwe website 'Duurzame buren'. Hier delen mensen informatie over energiebesparing en -productie rond het eigen huis. Het is een initiatief van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) en is nu in de beta-fase. De lancering van de website is op
11 november, Dag van de Duurzaamheid.
 

Vandaag in AD Haagse Courant

23 oktober 2010 - Een hele pagina in de 'Stad en Regio' bijlage van de zaterdagkrant, pagina 13: 'Zuinig met energie in de portiek'. Ik dacht dat het 'het portiek' was, maar net zo goed een leuk stuk over de energiebesparing in ons voorbeeldappartement en een kadertje speciaal over de website. Is ook meteen te merken in het bezoek aan de website!
 
Haags Klimaatweb

Haags Klimaatweb

19 oktober 2010 - Vandaag ingeschreven op het Haags Klimaatweb, een platform voor mensen en organisaties die bezig zijn rond klimaat. Iedereen kan lid worden.
Ik ga daar af en toe zeker een berichtje plaatsen en het lijkt ook een goede plek om in contact te komen met anderen.
 

Warmtemuur bevalt goed tot nu toe

17 oktober 2010 - Wat koudere dagen, dus verder experimenteren met de warmtemuur. Voorlopig gebruiken we nog alleen de warmtemuur in de niet zo grote huiskamer, het kantoor is hopelijk over een paar weken klaar.
Op zonnige dagen gaat de warmtemuur pas begin van de avond aan. Overdag geeft de zon nog genoeg warmte, die goed blijft hangen door de plafondisolatie.
Met de watertemperatuur op 40 graden, is de warmtemuur nu nog te warm, hij staat nu op 30 graden. We experimenteren nog volop, met de ketel op max. 55 graden gaat de warmtemuur goed en geven ook de radiatoren op andere plaatsten ruim voldoende warmte. Benieuwd hoe het wordt als we vorst krijgen.
 

De kachel weer aan

27 sep. 2010 - Na de koude nacht van zondag op maandag vanavond voor het eerst de verwarming weer aangezet. Tot nu toe was dat nog niet nodig en dat komt door de dubbele ramen en zeer goede dakisolatie.
Voor het eerst in normale omstandigheden de warmtemuur in de huiskamer aangezet, ingesteld op 40 graden voor een snelle opwarming. Eind van de middag aangezet, want opwarmen duurt een tijdje. Maar de hele avond was het lekker warm, zonder de grote radiator onder het raam te gebruiken, die de kamer vroeger verwarmde. Halverwege de avond bleef de ketel uit en de muur nog uren warm. Kortom: veelbelovend.
 

Interview op Den Haag FM

26 sep. 2010 - Vanavond werd een kort live-interview over 'Besparen in het portiek' uitgezonden in het programma Hot Talk van Paul Waayers op Den Haag FM. Leuk natuurlijk, maar het zou ook wel eens de laatste Hot Talk geweest kunnen zijn. Er gaan geruchten dat Den Haag FM op korte termijn zal stoppen wegens faillisement ...
 

Eerste reacties druppelen binnen

22 sep. 2010 - Leuke reacties op het persbericht, maar ook tips. De website behandelt speciaal wat in het portiek wel en niet kan op gebied van energiebesparing. Maar er zijn ook energiemaatregelen die in elk huis kunnen (dus ook in het portiek) en die worden te weinig genoemd.
Goed punt en daar doen we wat mee! De linkpagina wordt binnenkort uitgebreid met verwijzingen naar info over bijvoorbeeld HR-ketels, zonneboilers en andere algemene maatregelen.
 

Eerste persbericht verzonden

22 sep. 2010 - Het eerste persbericht over de website is vandaag breed rondgestuurd. Naar landelijke media, vakbladen e.d., maar natuurlijk speciaal naar Haagse media en wijkbladen.
Best lastig een goed moment te kiezen. Niet te vroeg, want voor het stookseizoen denkt nog niemand aan energiebesparing, maar ook niet te laat, voor de mensen die nog op tijd subsidies willen aanvragen voor energiebesparing (een aantal subsidies stopt eind 2010). En dan denk je een goed moment gekozen te hebben, is het plotseling weer een warme dag ...
 
Vloerisolatie

Vloerisolatie hoort er ook bij

18 sep. 2010 - Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar ook vloerisolatie hoort bij een goed geïsoleerd pand. Zie de nieuwe pagina over vloerisolatie. Maar ons voorbeeld is een etageappartement, dus kunnen we u niet precies laten zien hoe vloerisolatie in z'n werk gaat.
 
Woont u beneden in het portiek? En heeft u vloerisolatie laten aanbrengen of bent u zelf in de kruipruimte aan de slag geweest?
Neem contact op en vertel ons uw ervaringen! En het zou erg leuk zijn als we wat foto's mogen maken van uw vloerisolatie.

 

Besparing door portiekafsluiting

15 sep. 2010 - Ingenieursbureau De Raaij is bezig met plannen om een vaak vergeten plek aan te pakken als het om isolatie gaat: het portiek zelf met de trap naar boven. Door de zijmuren, het plafond en de voordeuren in het portiek gaat natuurlijk ook veel warmte verloren. Bekeken wordt wat de opties zijn om portieken af te sluiten met een nieuwe, gezamenlijke voordeur onder aan de trap. Hiermee kan ook de veiligheid in het portiek verbeterd worden.
Zodra de plannen concreter zijn, worden ze gepubliceerd op deze website.
 

BTW over verbouwing tijdelijk verlaagd

btw-verlaging 31 aug. 2010 - Nadat in 2009 de BTW over isolatiemaatregelen al omlaag ging van 19% naar 6%, geldt dat nu voor alle verbouwingen. De verlaging geldt tussen 1 oktober 2010 en 1 juli 2011 en is van toepassing op arbeidsloon, niet op materialen. De BTW-verlaging is onderdeel van kabinetsmaatregelen om de woningmarkt te stimuleren.
 
Ook voor de energiemaatregelen op deze website is
dit belangrijk. De bouw van een warmtemuur
bijvoorbeeld viel voorheen niet onder de 6% BTW
regeling, maar nu wel.
Belangrijk voor u is om een gespecificeerde offerte
te vragen en te controleren of de BTW over de
arbeidsuren inderdaad 6% is.

 

Warmtemuren klaar

aanbrengen spachtelputz 23 aug. 2010 - Vandaag is (eindelijk) de laatste hand gelegd aan de warmtemuren: de stucadoor heeft de muren afgewerkt met 'spachtelputz'.
 
Morgen worden de deuropeningen afgewerkt met nieuwe koplatten en dan snel verder om deze website af te maken, want die moet voor het stookseizoen klaar zijn.

Vooraankondiging van de website

18 aug. 2010 - Het is nog wat vroeg voor de 'echte' publiciteit voor de website en hij is ook nog niet klaar. Maar omdat met name wijkbladen e.d. maar een paar keer per jaar verschijnen, is er al vast een vooraankondiging verstuurd naar de wijkorganisaties van de wijken waar portieken veel voorkomen.
 

Potje voor stimuleringspremie weer gevuld

16 juli 2010 - De stimuleringspremie voor energiemaatregelen (300 tot 750 euro) was zo'n succes, dat stichting Meer Met Minder in mei al door het geld heen was.
Minister Van Middelkoop van Wonen, Wijken en Integratie heeft nu 15 miljoen extra in de pot gestort. Voor 2010 is 5 miljoen extra beschikbaar, voor 2011 ligt 10 miljoen klaar. De regeling stopt 31 dec 2011. De regeling trekt niet alleen veel huiseigenaren over de streep om te gaan isoleren, maar levert ook extra werk op bij aannemers en installateurs. Beide zeer welkom in 'crisistijd'.
 
Het werkt alsvolgt: U vraagt een Maatwerkadvies aan voor uw woning (of samen met de VvE). U krijgt dan ook een Energielabel. Voor het Maatwerkadvies zelf kunt u (tot 31 dec. 2010) ook max. 200 euro subsidie aanvragen.
Gaat u inderdaad maatregelen uit dit advies uitvoeren waardoor uw energieverbruik aanmerkelijk verlaagd wordt, dan kunt u daar bovenop 300 of 750 euro stimuleringspremie krijgen. De stimuleringspremie wordt aangevraagd door de Maatwerkadviseur.
 

Nieuwe energielabel vastgesteld

D-label 7 juli 2010 - Onze Maatwerkadviseur (EPA-adviseur heette dat vorig jaar nog) heeft het nieuwe energielabel na de verbouwing vastgesteld.
Voor de verbouwing kreeg het appartement een G-label, met energie-index 2.99. Het laagste label, ondanks het al aanwezige dubbel glas.
Nu hebben we een D-label met energie-index 1.98. Maar daarvoor tellen niet alle genomen maatregelen mee! Het label zou dus hoger kunnen zijn, komen we nog uitvoerig op terug.
 
Leuk is wel dat voor het 1e label en het maatwerk-
advies tot 200 euro subsidie aangevraagd kan worden.
En omdat we (volgens het nieuwe label) al meer dan
30% energie gaan besparen, krijgen we ook 750 euro
stimuleringspremie.
 

Energielabel moet nu echt

energielabel 18 mei 2010 - Het Europees parlement heeft een nieuwe Europese wet goedgekeurd, die een energielabel dwingender voorschrijft. De nieuwe wet legt ook vast dat nieuwe gebouwen vanaf 2020 bijna geen energie meer mogen verbruiken.
 
Het is in Nederland al sinds 1 januari 2008 verplicht dat er een energielabel aanwezig is bij de verkoop van een woning. Daar wordt echter op grote schaal de hand mee gelicht. Bij de aankoop van een huis adviseren veel makelaars af te zien van het energielabel.
Er was ook veel kritiek op het oorspronkelijke energielabel.
Daarom is er op 1 januari 2010 een nieuw energielabel
ingevoerd, dat meer informatie geeft en betrouwbaarder is.
 
Econerd is echter van mening dat ook het nieuwe energielabel nog niet voldoet. Bepaalde maatregelen, zoals warmtemuren, passen helemaal niet in het systeem en tellen dus niet mee, terwijl ze wel degelijk energie besparen. Na het stookseizoen 2010/11 komen we hier uitvoerig op terug, compleet met cijfermateriaal uit de praktijk.
 

 
Copyright van alle foto's: Boyd Noorda, Socia Media