Besparen in het portiek

Wilt u op de hoogte blijven van aanvullingen op deze website? Stuur dan even een E-mailtje.
 

Dubbel glas en muurisolatie

Laatste update: 1 maart 2012.
 
Actueel: Sinds eind februari 2012 geeft de Gemeente Den Haag subsidie op HR++ dubbel glas. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 3 oktober 2011.
 
 
Het isoleren van gevels wordt aangepakt door dubbel glas en muurisolatie. Het aanbrengen van dubbel glas is heel goed mogelijk bij portiekappartementen. Maar het isoleren van de muur is een stuk lastiger en de energiebesparing kan tegenvallen.
Toch kan ook op gebied van muurisolatie nog best wat gedaan worden. Dat komt onderaan deze pagina aan bod.
 

Dubbel glas

dubbel glas Dubbel glas is één van de meest toegepaste isolatiemaatregelen en dat geldt met name voor portiekappartementen. Logisch, want andere isolatie en manieren om energie te besparen zijn een stuk lastiger te realiseren in een portiekappartement.
En dubbel glas heeft nog een andere aantrekkelijke eigenschap: goede geluidsisolatie, wat met name prettig is met veel verkeer voor de deur.
 
Ook ons voorbeeldappartement was al voorzien van dubbel glas, dus helaas geen bouwbeschrijving met foto's, maar wel een aantal opmerkingen.
 
Net als bij andere 'oudbouw' is er in een portiekappartement het nodige hak- en breekwerk nodig. En de afwerking is dan erg belangrijk.
Zoals we ook in ons voorbeeldappartement konden
vaststellen, is die afwerking niet altijd in orde.
 
kierende montage= Toen er loszittende stenen verwijderd werden rond de raamopeningen, bleek dat het plaatsen van de dubbele ramen hier niet zorgvuldig uitgevoerd was.
 
Tussen de stenen en de raamkozijnen is een lichtdoorlatende strook zichtbaar. Dat is de kit waarmee de kozijnen van buiten afgedicht werden. Maar tussen de stenen en de kozijnen zit weinig tot geen voegmortel. De kozijnen werden feitelijk vastgezet met het stucwerk aan de binnenkant.
 
Het gevolg is dat de muur rond de kozijnen exta koud wordt. In vaktaal: er is sprake van een koudebrug. Er zit van buiten wel een laagje kit voor maar feitelijk zitten er gewoon kieren rond de kozijnen. En op plaatsen waar de buitenmuur extra koud is, kan condens neerslaan. De muur rond de kozijnen blijft dan vochtig, waardoor er warmte verloren gaat en het metsel- en stucwerk aangetast wordt.
 
De vakman zal deze kieren altijd goed opvullen, met voegmortel, kit en/of schuim.
 

HR++ glas

dubbel glas Dubbel glas isoleert omdat er tussen beide glasplaten een spouw zit, met daarin droge lucht of een gas. De optimale spouw is ongeveer 15 milimeter. Bij ouder dubbel glas is de spouw vaak een stuk kleiner, waardoor de isolatie minder is.
 
Tegenwoordig wordt er meestal ook speciaal HR glas gebruikt. Op dit glas zit een dun, doorzichtig laagje metaal. Het metaallaagje weerkaatst de warmtestraling die van binnen uit op de ramen valt. HR glas voorkomt dus (net als gewoon dubbel glas) dat de binnenlucht te veel warmte afgeeft èn houdt daarnaast ook de warmtestraling binnen.
 
HR glas is er in diverse soorten, maar HR++ is tegenwoordig de meest gebruikte soort. HR++ dubbel glas is wat duurder dan gewoon dubbel glas, maar
isoleert bijna twee maal zo goed.
Er is ook HR+++ glas (driedubbel glas), maar dat is
een stuk duurder en geeft maar weinig verbetering
t.o.v. HR++ glas.
 
Meer over (HR++) dubbel glas op Miliecentraal.
 

 
dubbel glas

Kunststof kozijnen en ramen?

Ze zijn betaalbaar en onderhoudsvrij, maar vooral de oudere kunstof ramen zijn wel erg eenvormig. Bij oudere huizen, zoals portiekappartementen, gaat er een boel karakter verloren als de originele ramen met hun eigen profielen vervangen worden door 'moderne' geïsoleerde ramen.
 
Gelukkig is dat aan het veranderen. Kunststof kozijnen en ramen zijn inmiddels leverbaar in vele kleuren en er kan kan ook houtnerf op aangebracht worden.
Langzamerhand wordt het ook mogelijk te kiezen uit verschillende profielen. En die ontwikkeling kunt u als consument natuurlijk versnellen, door uitdrukkelijk om klassieke profielen te vragen.
 

Voorzetramen

voorzetraam Voorzetramen kunnen ook een goede oplossing zijn.
 
Bij van buiten aangebrachte voorzetramen zoals hier, kunnen de ramen niet meer open. Hier vond men dat geen bezwaar, omdat de doorgebroken kamer en suite achter goed geventileerd kan worden met openslaande deuren. Een bijkomend voordeel is dat het schilderwerk niet aan weer en wind is blootgesteld.
 
Wanneer de ramen wel open moeten kunnen, moeten twee aparte voorzetramen gebruikt worden. Op het beweegbare schuifraam komt aan de binnenkant een voorzetraam en op het bovenste vaste raam komt aan de buitenkant een voorzetraam.
Ook glas in lood ramen kunnen met voorzetramen goed geïsoleerd worden.
 
Om condens te voorkomen, moeten de voorzetramen
goed luchtdicht afsluiten. Maar de constructie moet
wel geschikt zijn om het voorzetraam eenvoudig te
kunnen verwijderen (bijvoorbeeld met glaslatten) als
er condens optreedt. Dan kan het glas weer droog
gemaakt worden.
 
balon met silicagel Als er voldoende ruimte is tussen het glas, kan het condensprobleem voorkomen worden met deze constructie. In het kozijn worden gaten geboord, waarin een stukje pvc-elektriciteitspijp van 16 mm wordt aangebracht en afgekit. De pijp moet een paar centimeter buiten het kozijn uitsteken. Over dit uiteinde wordt een balon geschoven, die gevuld is met silicagelkorrels. De silicagelkorrels absorberen eventueel vocht tussen het glas.
Voor een nette afwerking kan er over de balon een montagekastje worden gezet. In het kastje wordt een klein gaatje geboord, zodat de balon ongehinderd wat kan uitzetten en krimpen.
Mocht deze condenspreventie na verloop van tijd niet
meer werken, dan kan de silicagel gedroogd of
vervangen worden.

Idee en tekening: De Twaalf Ambachten  

Muurisolatie

Muurisolatie kan veel energie besparen, maar is een lastige optie in portiekappartementen. Gegeven is dat er geen luchtspouw in de buitenmuren zit, spouwisolatie is dus niet mogelijk.
 
De muur van buiten af isoleren is in principe wel mogelijk, maar dan moet eigenlijk het hele gebouw gedaan worden. Dus moeten alle bewoners mee doen en zijn er meestal twee Verenigen van Eigenaren die samen de kosten moeten dragen. Bovendien gaan bij muurisolatie van buiten allerlei details van de (vaak fraaie) gevels verloren. En tot slot zal ook de schoonheidscommissie de nodige noten op de zang hebben ... Dit is meestal dus ook geen optie.
 
gevel Wat over blijft is van binnen uit isoleren. Maar dat geeft ook de nodige problemen.
Een gebruikelijke manier is om voor de muur 10 cm steenwol of glaswol aan te brengen en af te timmeren met een plaatmateriaal. Maar de isolatie moet doorlopen tot het raamkozijn en daarvoor is vaak geen ruimte, bijvoorbeeld omdat de ramen dan niet meer open kunnen.
Een alternatief kan dan zijn om dunne kunststof isolatieplaten op de muur aan te brengen. Maar omdat we in portiekappartementen te maken hebben met dubbelsteens muren zonder spouw, zouden isolatieplaten de muur te veel kunnen afsluiten, waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan.
 
Kortom: Muurisolatie in portiekappartementen is het terrein van specialisten.
 
De uitvoering leent zich goed voor de doe-het-zelver
en hoeft niet duur te zijn, maar vraag dus altijd
vooraf advies, bijvoorbeeld een maatwerkadvies
energiebesparing
.
 
gevel In ons voorbeeldappartement is op dit moment nog afgezien van muurisolatie.
Er is al dubbel glas aanwezig, waardoor het niet mogelijk is 10 cm isolatie op de muur aan te brengen. Ook hier zouden de ramen niet meer open kunnen ...
 
Eerst zullen de al genomen maatregelen geëvalueerd worden en worden daarna vervolgmaatregelen gekozen. In ons voorbeeldappartement is het muuroppervalk dat in aanmerking komt voor isolatie niet erg groot. En door het gebruik van warmtemuren (stralingswarmte), zou het goed kunnen zijn dat muurisolatie hier niet zo veel helpt.
We houden u op de hoogte van de ervaringen!
 

Muurisolatie plus dubbel glas

Wanneer u nog geen dubbel glas heeft en wilt gaan isoleren, kunt u bovenstaande problemen voorkomen. Het isoleren van de muren en het plaatsen van dubbel glas kan nu gecombineerd worden. Dat maakt het mogelijk een constructie te kiezen, waarbij de muurisolatie, de nieuwe kozijnen en de ramen op elkaar afgestemd zijn en er bijvoorbeeld geen vochtproblemen ontstaan.
 
Maar ook hier geldt: vraag vooraf advies.
 

Verwarmingsradiator isoleren

radiatorfolie aanbrengen Een eenvoudige maar doeltreffende manier om een verwarmingsradiator te isoleren is 'radiatorfolie'.
De folie voorkomt dat de radiator aan de achterkant warmte uitstraalt en daardoor de muur opwarmt. Dat levert dus vooral energiebesparing op bij radiatoren die voor een buitenmuur zitten.
 
Het aanbrengen, met dubbelzijdig plakband, is een nauwkeurig maar vrij eenvoudig werkje, dat op de site van de fabrikant uitvoerig uitgelegd wordt.
Tip uit de praktijk: Als er weinig ruimte onder de radiator is, gebruik dan geen knijpers ter verzwaring bij het aanbrengen, maar paperclips. Die mag u ook rustig laten zitten.
 
steenwol aanbrengen In dit geval is de radiator gemonteerd op een houten voorzetwandje, dat dient ter ondersteuning van de vensterbank.
 
De ruimte tussen het voorzetwandje en de buitenmuur vormt een luchtspouw en de isolatie kan hier dus eenvoudig verbeterd worden: de spouw wordt helemaal opgevuld met 2 lagen steenwol van 5 cm dik.
Bij het aanbrengen van de 2e rij steenwolplaten is het handig plaatjes karton te gebruiken, zodat het steenwol zonder proppen soepel langs elkaar schuift.
 
vensterbank aanbrengen De vensterbank wordt weer aangebracht.
 
De vensterbank steekt over de radiator uit, zodat de warme lucht niet direct langs de ramen opstijgt. Tot slot zorgen gordijnen tot op de vensterbank voor nog wat extra isolatie.