Besparen in het portiek

Dakkoepels

Laatste update: 23 dec. 2010.
 
oude dakkoepel Dit is weer een verhaal voor de mensen op de bovenste verdieping in het portiek.
Meestal heeft u al een dakkoepel, in de hal, boven de trap (en een kleintje in de WC). Maar het raamwerk onder de koepel is voorzien van matglas en er ligt vaak een laag stof op.
 
Toch is deze dakkoepel al energiebesparend: De hal heeft geen ramen, dus zonder dakkoepel zou het erg donker zijn en zou er ook overdag vaak licht branden.
 
Dat besparingseffect gaan we zo goed mogelijk
benutten. De bestaande dakkoepel wordt verbeterd
en er komen nieuwe dakkoepels in de huiskamer en in
de werkruimte.
 
plattegrond dakkoepels

Nieuwe dakkoepels aanbrengen

De nieuwe dakkoepels komen in de werkruimte (boven het bureau) en bij de achtermuur van de huiskamer. Zo wordt maximaal geprofiteerd van het extra daglicht.
 
Dat blijkt veel invloed te hebben. Uit de praktijk: In juni ga je er rond 22:00 pas over denken het licht aan te doen.
Ook de extra ventilatie-mogelijkheden voldoen goed. Op warme dagen kan de warme lucht onder het plafond goed wegstromen, geen behoefte aan een ventilator of airco.
 
Op deze website vertellen we u ook hoe de nieuwe dakkoepels in de komende winter bevalen. Op de hoogte blijven? Stuur dan even een E-mailtje.
 
gat in plafond Als het bestaande plafond gehandhaafd wordt, is het belangrijk dat het gat niet te groot gemaakt wordt en netjes afgewerkt kan worden.
Kies het midden van de ideale plek en breek daar het plafond open. Werk dan verder richting dakbalken. De afstand tussen deze balken (hier zo'n 40 cm) bepaalt hoe breed de opening wordt. Maakt de opening verder op maat nádat de maten van de dakkoepel bekend
zijn.
 
De hier zichtbare profielen dienen voor een verlaagd,
geïsoleerd plafond
, onderdeel van de verbouwing, en
worden uiteraard aangepast aan de dakkoepel.
 
dakkoepel Nu de breedte van de opening bekend is, kan de maat van de dakkoepel gekozen worden. Om zo veel mogelijk licht door de dakopening van 40 cm breed te laten vallen, is hier gekozen voor een wat bredere dakkoepel van 50 bij 100 cm met rechte opstand, die ongeveer 600 euro kost (prijspeil eind 2009).
 
Terwijl het werk 'onder het dak' best zelf gedaan kan worden, is het plaatsen van de dakkoepel toch wel werk voor de vakman.
De koepel is uiteraard met dubbel (kunststof)glas en geïsoleerde opstand uitgevoerd. Deze versie kan ook open gedraaid worden, wat voor een prettige ventilatie zorgt, vooral op warme dagen.
De opening moet liefst van de heersende wind af wijzen, zodat warme lucht goed 'afgezogen' wordt en het niet zo snel kan inregenen.

 
afwerking onder het dak Vervolgens wordt de constructie onder de dakkoepel afgewerkt. Hier de afwerking onder de bestaande dakkoepel in de hal. U ziet hier ook het verlaagde, geïsoleerd plafond, onderdeel van de verbouwing.
 
Er wordt nauwkeurig een rechthoekige ruimte vrijgemaakt onder de dakkoepel, waar straks een goed passende rechthoekige lichtkoker in geschoven kan worden. De ruimte wordt rondom dichtgeschuimd, zodat het gat luchtdicht is.
Belangrijk is dat de wanden van deze koker goed geïsoleerd worden. Hier is een dwarsbalk aanwezig, bij de nieuwe dakkoepels moet er een plaat isolatie (glaswol of 'piepschuim') aangebracht worden tussen de dakbalken, om de zijwanden van de lichtkoker te isoleren.
 
afwerking onder het dak Het geheim voor een net resultaat is eerst een keurig rechthoekige, goed passende lichtkoker te maken, die daarna in de plafondopening wordt geschoven.
 
Hier de lichtkoker van een nieuwe dakkoepel, die goed aansluit op de opstaande wand van de dakkoepel. Uiteraard wordt de koker wit geverfd, om zo veel mogelijk licht naar beneden te reflecteren.
 
Belangrijk is om de kieren tussen de koker en opstaande kant van de dakkoepel goed dicht te kitten. Dit voorkomt dat er vochtige lucht uit huis tussen palfond en dak komt en verbetert de isolatie.
 
afwerking onder het dak De lijst op het plafond springt een centimeter in, zoals op de vorige foto van boven af te zien is. Naderhand wordt er namelijk een plexiglas plaat van 5 mm dik in de lichtkoker gelegd, voor extra warmte- en geluidsisolatie in de winter.
 
afwerking onder het dak De grote dakkoepel in de hal, geheel voltooid.
Prettig detail is dat deze dakkoepel bij een recente dakvernieuwing al vervangen werd door een exemplaar met dubbel glas. Hij kan echter niet open.
 
Op de bovenkant van de inspringende lijst is tochtstrip geplakt en daarop ligt de plaat plexiglas. De plaat sluit daardoor goed af en is toch eenvoudig te verwijderen. Bij een plaat van dit formaat (hier 95x108 cm) is het raadzaam een handvat te monteren voor de handteerbaarheid van de plaat.
 
Opvallend is dat de plexiglas plaat het geluid van de regen goed dempt, een extra voordeel.
 
afwerking onder het dak Links de beide nieuwe dakkoepels, boven de werkruimte en de huiskamer, rechts de koepel boven de hal.
 

De besparing

Er is een risico dat de energiebesparing door dakkoepels met de tijd minder wordt, maar is dat erg?
 
Een vreemde openingszin. Want wat willen we met dakkoepels bereiken? Energiebesparing omdat we minder verlichting gebruiken. In de zomer, als de verwarming niet of nauwelijks werkt, lukt dat vanzelf. Maar in de winter lekt door een dakkoepel ook wat meer warmte weg dan door een goed geïsoleerd plafond. We moeten dan dus meer energie besparen dan de energie die weglekt door de dakkoepel.
Zo lang de verlichting in bijvoorbeeld de werkruimte nog een paar honderd watt kost (met gloeilampen), zal er inderdaad fors bespaard worden als het licht uit kan blijven.
Maar als we spaarlampen gebruiken, is de besparing al minder. En als de werkruimte straks met 10 à 15 watt al goed verlicht kan worden met LED-lampen en de huiskamer met nog minder watt, besparen we dan nog steeds? Of besparen we alleen nog in de zomer en weegt dat op tegen het energieverlies in de winter?
Dat we dergelijke vragen moeten stellen, komt natuurlijk wel omdat de verlichting steeds zuiniger wordt en dat is een heel goede ontwikkeling.
 
En wat blijft is het zeer prettige licht en de besparing in de zomer, dankzij de goede ventilatie. Want de extra ventilatie via de dakkoepels kan vooral in de zomer veel besparen. Mede dankzij de dakisolatie wordt het appartement ook op warme dagen nooit te warm. En dat is voornamelijk te danken aan de beide nieuwe dakkoepels die open gezet kunnen worden. Daardoor kan de warme lucht onder het plafond goed wegstromen en is er geen moment behoefte aan een ventilator of airco, wat perventief energie bespaart.
 
We gaan het met onze EPA-adviseur allemaal doorrekenen en melden het op deze website. Op de hoogte blijven? Stuur dan even een E-mailtje.