portiekportiekportiekportiekportiekportiekportiekportiek

Besparen in het portiek

portiekgebouw Met name in Den Haag werden tussen de 1e en 2e wereldoorlog hele nieuwe wijken vol gebouwd met portiekappartementen.
Het 'portiek' bestaat uit een gebouw met zes woningen (appartementen) en drie woonlagen. In het midden zit een trap naar een bordes op de eerste verdieping, met de vier voordeuren van de etage-appartementen.
 
Portieken werden gebouwd in een tijd dat energie- besparen nog niet op de agenda stond. De buiten- muren hebben geen spouw, maar bestaan uit twee lagen baksteen. Onder het houten platte dak zit direct het plafond, ook hier geen enkele isolatie. En de ramen bestaan uit enkel glas.
 
schuifdeuren Wat wel hielp, is dat niet het hele huis verwarmd werd. De belangrijkste woonruimte was de 'kamer en suite' (een voor- en achterkamer, gescheiden door schuif- deuren). Die voor- en achterkamer hebben een eigen schoorsteen en daar stond een kolenkachel. Normaal gesproken waren de schuifdeuren dicht en werd de voor- of achterkamer gebruikt als huiskamer. Daar leefde het hele gezin en meestal brandde er dus maar n kachel. En er werd toch wel een beetje geïsoleerd: 's-avonds gingen de dikke gordijnen dicht.
kolenkachel Omdat een kolenkachel, naast warme lucht, ook veel stralingswarmte geeft, was isoleren minder belangrijk. (Meer over stralingswarmte: zie 'de warmtemuur').
De andere kamers werden niet verwarmd en er was ook geen echte badkamer.
 
Kortom: Ook al zijn portiekappartementen slecht geïsoleerd, omdat alleen de huiskamer verwarmd werd, was het energiegebruik toch niet zo hoog.
 
Dat is tegenwoordig wel anders. De meeste portiek- appartementen hebben nu centrale verwarming of meerdere gaskachels. En we leven nu anders. De kinderen bijvoorbeeld maken geen huiswerk meer aan de eettafel in de woonkamer, maar zitten liever in hun eigen kamer met eigen PC en TV.
 
Er is dus veel te besparen in het portiek. Op deze website komt u te weten hoe u dat kunt doen.
 
Woont u op een tussenetage of op de begane grond? Dan is de informatie over dakisolatie en dakkoepels niet echt interessant voor u. Maar andere maatregelen, zoals dubbel glas of warmtemuren zijn dat des te meer!
 
Woont u op de begane grond? Dan is vloerisolatie voor u zeker interessant.
 
Tot slot: er zijn natuurlijk meer besparings- mogelijkheden dan op deze website staan! Bijvoorbeeld de aanschaf van een zuinige 'HR107' verwarmingsketel. Of het gebruik van spaar- of LEDlampen. Maar dergelijke algemene mogelijkheden kunnen in elk huis toegepast worden. En daarover is ook meer dan genoeg informatie beschikbaar, zie de linkpagina. Op deze website draait het vooral om wat in 'het portiek' mogelijk is.

 

 
 
 

Energiebesparen is slim kiezen

Energiebesparen is goed voor het milieu, goed voor het klimaat, goed voor uw portemonnee en sociaal tegenover uw kinderen en volgende generaties.
 
Wilt u aan de slag met energiebesparing, dan is er veel informatie beschikbaar, met name op websites. Maar om het simpel te houden, gaat het meestal om algemene adviezen, die niet precies bij uw situatie passen. U wordt wel op weg geholpen, maar om echt slim energie te besparen moet u vooral goed naar uw eigen woning en leefstijl kijken. De meeste besparing en het beste comfort bereikt u alleen met een plan dat precies past bij u en uw woning.
 
Stel bijvoorbeeld dat u het prettig vindt om in een frisse, onverwamde slaapkamer diep onder de wol te kruipen. Maar in uw werkkamer wilt u er graag warmpjes bij zitten, daar zit u uren te werken achter de PC. Gaat u dan uw slaapkamer uitgebreid isoleren? Nee, dat levert weinig op. U kunt uw geld en werk veel beter steken in extra isolatie van de werkkamer, daar brandt de kachel.
 

Maatwerkadvies

Wilt u vooraf advies inwinnen over de mogelijkheden voor energiebesparing in uw appartement? Laat dan een Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen EPA-advies) opstellen. U krijgt dan een goed idee van de mogelijkheden en besparingen. De adviseur stelt ook het Energielabel van uw appartement vast. U kunt zo'n advies ook samen met de buren of via de VvE aanvragen.
 
Het is echter wel zaak zo'n Maatwerkadvies kritisch te bekijken. De aanbevolen maatregelen zijn namelijk vooral gericht op verbetering van het Energielabel, waarbij sommige besparingsmaatregelen gewoon niet meetellen. Het plaatsen van een warmtemuur bijvoorbeeld zult u in een Maatwerkadvies niet aantreffen, terwijl dat een veel betere maatregel kan zijn dan zijn dan bepaalde 'aanbevolen' maatregelen in het Maatwerkadvies.
 

Praktisch voorbeeld

Laat deze website aan de aannemer zien!
 
Wilt u aan de slag met de besparingsideeën op deze website, maar besteedt u het werk liever uit bij een installateur, aannemer of klusbedrijf? Laat hen dan deze website zien.
De vakman krijgt via deze website een goed idee van het werk dat nodig is. Dat voorkomt misverstanden, spaart tijd en stelt hen in staat een betere offerte te maken.
 
In deze rubriek 'Besparen in het portiek' volgen we de verbouwing van een portiekappartement tot een energiezuinige woon- en werkruimte, compleet met bouwbeschrijvingen. Dit deel van de website is in september 2010 voltooid.
 
De ervaringen van de bewoners en relevant nieuws wordt bijgehouden in een weblog.
Wanneer we, na de verbouwing, voldoende ervaring hebben opgedaan in de normale woonsituatie, gaan we aan de slag met cijfers over de besparingen, en nemen we het 'Energielabel' op de korrel.
Verder worden nog allerlei extra informatie, links, interviews en ideen toegevoegd.
 
Wilt u op de hoogte blijven van aanvullingen op deze website? Stuur dan even een E-mailtje.